0%

Las Vegas. Butaforie și HighTech

Posted By: Radu Florian Atanasiu On:


Se spun multe lucruri despre Las Vegas. O lume complet ciudată, cu atât mai mult pentru noi, europenii, obișnuiți cu un oareșicare rafinament ușor timid ce lasă loc imaginației să zburde și să înfrumusețeze, cam ca un decolteu provocator. Ei bine, dacă ar fi să comparăm, atunci Las Vegas-ul este un topless siliconat. Fascinant la început, dar după ce i-ai văzut splendoarea ce ți-e vârâtă (ba pardon, aș zice chiar îndesată) prin toate simțurile, magia s-a cam terminat. O replică a Capelei Sixtine, perfectă în toate privințele, nu îți spune totuși nimic, aici este doar un decor, o formă fără fond, matrițată pe mărimea cupolei ce a trebuit îmbrăcată.
Luxul este la el acasă și epatează peste tot, în arhitectura și spațiile urbane fistichii și complet high tech (mulțumită, desigur, apropierii de Silicon Valley), iar muzica și vuietul sunt permanente pe străzile lipsite de copii.
Uriaș parc de distracții pentru adulți, Sin City a reușit să supraviețuiască crizei anilor 30 și să se dezvolte tocmai datorită ofertei de distracție pe care o oferea – la momentul respectiv muncitorilor care ridicau vestitul Hoover Dam.
În zilele noastre, industria distracției atinge cote nemaivăzute. Cazinourile – inimă pulsatilă a economiei orașului din mijlocul deșertului – strâng lumea în jurul lor. Mini-orașe în sine, cu mall-uri, restaurante, adună laolaltă Arcul de Triumf, Turnul Eiffel, Sfinxul, Palatul Dogilor și Campanilul San Marco, Statuia Libertății, Empire State Building, Opera din Milano, Fontana di Trevi, sculpturi ”antice” și ”renascentiste” decorate pentru sărbătorile de iarnă, canale venețiene cu gondole, o fortăreață medievală, mega – panouri media, dar și străzi prost asfaltate, cartiere sărace și mizere, cerșetori.

Iar seara când te plimbi pe Strip, într-un oraș ce pare că ar visa nostalgic la vremurile de început, când cazinourile păreau însuflețite iar lumea fremăta în jurul vechiului centru, Fremont Street, Frank Sinatra și Bing Crosby te însoțesc în orașul butaforie, iluzie universală a unei lumi perfecte.

Have you heard?
It’s in the stars 
Next July we collide with Mars 
Well, did you ever? 
What a swell party, a swell party, a swellegant, elegant party this is!


SHARE
Play Cover Track Title
Track Authors