0%

Londra. Orasul, turnul, parcul și prințesa. Diana

Posted By: Cristina Enache On:


Mi-am pus multă vreme întrebări despre cum s-a potrivit ca într-o civilizație atât de conservatoare și tradiționalistă cum este cea engleză, să ia naștere unul dintre cele mai libere stiluri, stilul peisager, în care totul este lipsit de constrângeri sau reguli?

Răspunsul l-am aflat parcurgând orașul. O Londră agitată, aglomerată de oameni și turnuri, de mașini care merg nefiresc, din care, dintr-o dată, am evadat. M-am descoperit mergând în alta lume, cu pădurice și veverițe care cer de mâncare, cu lac și lebede, cu pajiști minunate mai întinse decât ai bănui ca pot fi în mijlocul orașului. Hyde Park.

Aici am găsit-o. Princess Diana. În fapt, ceea ce fântâna – memorial spune despre ea. Un loc. Un spațiu. Arhitectura unui suflet și a unei vieți. O poveste spusă cu bucurie, materializată într-un obiect plin de frumusețea și efervescența Dianei.
Un memorial spațial, din peisaj, beton, piatră și apă, din narațiunea spusă ciclic, pentru fiecare. Loc de joacă pentru copii, spațiu de relaxare sau meditație, toate laolaltă, plin de zâmbet și dinamism. Când liniștit, cu apa curgând subțire, când tumultuos în mici cascade succesive, în pantă ușor abruptă. Metafora unei vieți, așa cum a fost.

Aici am înțeles. Viața între reguli are pajiști. În care alergi, simți, visezi, respiri. Un stil liber între stiluri impuse.

Photo credit – Wikimedia Commons – https://commons.wikimedia.org/


SHARE
Play Cover Track Title
Track Authors